joi, 23 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.5) interviu in Leaders(5)



      What is the general trend in Bucharest, towards modernity or towards a classical “small Paris” ?

  Societatea civila bucuresteana este conservatoare prin definitie, provine din boierime si nu din burghezie. Se atasa de valorile nationale consacrate intai in strainatate .Astazi cu atat mai mult dupa atatea “rezolvari” de dezvoltare si restructurare:

  -Ceausescu a demolat o insemnata parte din orasul vechi si a densificat unde nu trebuie(de exemplu in cartierul Balta Alba, un bun exemplu de urbanism si arhitectura din anii 1960);

  -boomul imobiliar din anii 2000-2007 a adus cladirile inalte in zonele istorice;

  -case de patrimoniu vandute (de proprietari de drept repusi in drepturi dupa 1990) “baietilor rai”, sunt daramate pentru specula imobiliara;

  Aceste frustrari, pe fondul conservatorismului intrinsec, au polarizat si mai mult societatea si arhitectii, in buni si rai. Arhitectii buni care apara orasul si arhitectii rai care il “dezvolta”. Societatea civila este apanajul arhitectilor buni. Ca sa intri in acest club trebuie sa fi activist civic.
  
Sunt putin surprins sa constat un activism atat de activ si atat de vehement la nici 20 de ani de cand activistii de partid si de stat au fost marginalizati (sau metamorfozati, vezi filmul lui Alexandru Solomon “Kapitalism, reteta noastra secreta”) .De altfel am inteles ca si activistii hippy din anii 1960 sunt CEO-rii establishmentului american de astazi.  
  
  Ca arhitect, astazi, in Bucuresti este bine sa nu faci decat case nici, trotuare largi si sa restaurezi chiar si unde nu ai ce restaura. Daca vrei dezvoltare , pentru asta exista periferie. Desi spuneam mai devreme ca si periferia, ca parte din oras, are aceleasi drepturi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu