marți, 21 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.3) interviu in Leaders(3)


3.       Cities are challenged by the conflict between “green/ecological” and “green/money”. How is Bucharest tacking this debate and what s bing put in practice?
-Cred ca provocarea “verde” are o dubla conotatie; 50% ideologie(si deci propaganda) si 50% practica.
Ideologic, dupa esecul ideologiei rosii era nevoie de o alta ideologie (de stanga!?) care sa echilibreze piata libera si sa faca fata “baietilor rai”. Eu nu cred in ideologii. Pentru noi, cei din Europa de est, aceasta faza cu ideologia impusa de la centru(fie ea si verde) ne gaseste putin cam sceptici.
Latura practica, in care cred, este in fapt o intoarcere la principiile edificarii spatiale rationalist-functionaliste, dublata de dezvoltarea tehnologica actuala(materiale, reciclare, energii anternative). O re-citire cu atentie a manualului de arhitectura (Architects’ Data, elaborat in 1936 de Neufert), dar, important , aceasta re-citire vine dupa post-modernism. Si in urbanism, abordarea “verde” este tot o abordare rationalist-functionalista descarcata de obsesia arhitectului/urbanistului demiurg. Prevaleaza eticul. Una dintre recentele Bienale de arhitectura de la Venetia s-a desfasurat sub sloganul “more ethic less estetic”. De fapt vesnica provocare dintre “baietii rai”(dezvoltarea) si “baietii buni”(conservarea). Dar si in acest punct al alegerii avem o dilema.
Selectarea imobilelor pe care le consacram(le protejam) se face dupa criteri estetice. Nu intervenim in zone centrale ale Bucurestiului in incercarea de a rezolva problemele de trafic pentru a proteja patrimoniul imobiliar existent.Atunci transferam probleme de trafic la periferie : taiem centuri marginale prin cartierele marginale si introducem autostrazi de centura printre satele din jurul Bucurestiului. Este mai importanta viata locuitorilor din zonele centrale decat cea a celor din margini? Cei ce traiesc in case si in cartiere mai vechi au mai multa trecere pentru ca au ocupat centrul, s-au asezat la oras de mai mult timp? In schimb cei de la margine au ales un drum mai lung pentru a sta mai departe de tumultul centrului. Orasul este un intreg, cu centru si cu periferie, atat compromisul cat si buna asezare in oras ar trebui sa-i priveasca pe toti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu