luni, 20 august 2012

baietii buni si baietii rai(V.2) interviu in Leaders(2)



: “2.       A new urban plan will be approved in the next years. What particular areas do you see as being most relevant for investment and development?
Bucurestiul nu are un centru propriu zis si nici structura urbana, istoric dezvoltata organic, nu permite, acum, implementarea unui centru. Relevant este esecul Centrului Civic, comandat de Ceausescu in anii 1980. Dar se pot creea premizele pentru dezvoltarea unor nuclee policentrice.De mai mult timp incerc promovarea unui “downtown” intr-o astfel de zona care intruneste caracteristicile pentru acest tip de structura urbana.
In Bucuresti, dupa 1990, eram complet nepregatiti in primul rand ca gandire administrativa si apoi ca exercitiu urbanistic specific pietii libere. De aceea in primii ani nu am reusit sa cream premizele unei dezvoltari viitoare coerente. Apoi ne-a luat valul boomului imobiliar. Aceasta defazare intre proiectul urbanistic si oferta investitionala a lasat orasul descoperit speculatiei imobiliare.
Paradoxul derivat si din intrebarea anterioara este ca “baietii rai” si speculatia imobiliara erau in Bucuresti, poate din pacate, motoarele city progress-ului. In acest unic context, ca arhitect trebuia sa strecori arhitectura.Arhitectura nu era un obiectiv decat pentru tine ca arhitect.
Astazi suntem in criza . Presiunea investitionala a scazut aproape de 0. Am avea timp sa recuperam. Lipseste decizia politica.Nu a inceput inca elaborarea noului plan general de urbanism al Bucurestiului desi vechiul plan este expirat de un an. Elaborarea si dezbaterea s-ar putea sa dureze cativa ani (3-4 ani), aprobarea de catre Consiliul General inca un an, doi. Am putea avea acest plan in 4-5 ani, dar nevoile oraslului modern, experienta prin care au trecut orasele care s-au dezoltat, fara a le copia solutiile dar a invata din acea experienta trebuine sa fie in vizorul ediliilor, al arhitectiilor si al dezvoltatorilor privati. Cu totii, arhitecti si dezvoltatori, asteptam mult mai multa coerenta legislativa si mai multa ordine administrativa(inclusiv un sistem eficient de urmarire a respectarii autorizatiilor de construire). Aftfel va persista degringolada existanta care are la baza in mare masura un sistem de legi pentru urbanism incoerent, inconsistent si practic ineficient.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu