luni, 1 iulie 2013

despre dacia

de la liliana popa:
Muzeul National de Istorie a României va expune din 15 august a.c. - cele 49 de monede dacice de argint în holul principal (unde sunt expuse și... Comorile Chinei) care au fost recuperate din SUA, in urma colaborarii dintre autoritatile americane si romane. Monedele descoperite in 2003, ca parte a unui mare tezaur, au parasit teritoriul național în mod clandestin, fiind apoi depistate, in 2011, în cadrul comerțului internațional de antichitîți, a precizat dl.Ernest Oberlender, directorul muzeului.
De fapt la Sarmisegetuza Regia se sapă de 90 de ani, dar puține piese au fost scoase la lumină.
Explicația este simplă - braconierii au săpat și Luat cu sacul, arheologii au respectat normele deontologice, neavând voie să folosească detector de metale. O mare prostie, în SUA este permis tocmai din motiv de furt.
In 1844 un cronicar scria despre cosoni de argint.
Istoricii nu l-au luat în seamă, știindu-se bine (eronat) că monedele de pe vremea lui Coson (44-29 î.Cr.) din aur. Cele descoperite și aduse în țară acum sunt două tipuri de monede excepționale - emisii de Ag. de tip clasic și tetradrahme cu inscripții kOSON DRUIS . șI E BVORBA DE ARGINT DE CEA MAI BUNĂ CALITATE, DACII IMPORTAU ARGINT DIN PENINSULA BALCANICĂ, DECI AICI AU FOST DOAR BĂTUTE.
Pe scurt, braconierii au săpat șanțuri, au furat cu sacul, piesele au ajuns în Germania, Irlanda, Elveția, dilerul ultim vânzându-le apoi în SUA. Bani negri spălați. ÎN clipa cînd au ieșit pe piață spre vânzare a început urmărirea. Despre dunii dileri sau braconieri se știa deja din țară și au fost repede interceptați.
O monedă medie valorează 800 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu