vineri, 11 iunie 2010

Declaratie De Intentie

Declaratia De Intentie
dorinSTEFAN pentru Presedenita OAR
DECLARATIE DE INTENTIE
tema program: “-acum si aici-“
Dupa aproape 10 ani de activitate, timp in care OAR s-a consolidat in principal ca o structura organizatorica in spiritul legii, cred ca este necesara o schimbare de ACCENT, de la o organizatie care administreaza dreptul de exercitare a profesiei de arhitect si obligatiile ce revin arhitectilor in realizarea productiei de arhitectura spre o organizatie care sa REPREZINTE interesele membrilor OAR, astfel incat fiecare arhitect membru sa se regaseasca, cu bune si rele, in OAR si sa se simta protejat de aceasta organizatie.
SA PREVENIM
SA PREVEDEM
SA CONVINGEM
SA COMUNICAM
SA RESPECTAM
in loc
sa reparam, sa daramam, sa judecam, sa condamnam
SA FIM DESCHISI
in exterior si GRUPATI in interior.
SA NU INVENTAM CONSTRANGERI
Dupa o perioada de peste 70 de ani de deruta, profesia de arhitect trebuie sa-si recapete statutul social meritat, ca profesie de ELITA.
In acest sens ne propunem:
- implementarea unei atitudini PROACTIVE a OAR
- o prezenta in societate ANTICIPATIVA in asa fel incat luarea de atitudine in legatura cu problemele de interes pentru OAR sa nu fie doar postfactum
- o politica de PROMOVARE a arhitectului si a arhitecturii contemporane de calitate (din fondurile proprii si prin grija OAR)
- o politica de SPRIJINIRE/INTARIRE a pozitiei arhitectului care traieste in prezent, in societatea contemporana (prin prezenta OAR in MASS-MEDIA, urmarind evenimente si probleme de actualitate)
- o politica de PROTEJARE a exercitarii profesiei (mai ales prin initiative legislative: onorarii minime, contracte sub umbrela OAR, concursuri publice obligatorii)
1.ORGANIZATORIC:
1.1. Organizarea unui departament, condus de un vicepresedinte, pentru LOBBY in favoarea OAR (politic-partide, Guvern, Parlament, primarii; social-sindicate, patronate)
1.2. Organizarea unui departament, condus de un vicepresedinte, pentru probleme economice, care sa suplimenteze prin diverse activitati bugetul OAR: organizare de conferinte, organizare de expozitii, organizare de targuri/concursuri de proiecte, accesarea contracost a bazei de date OAR etc.
CUM? Prin protocol/parteneriat cu firme specializate in organizarea de evenimente; prin protocol/parteneriat cu investitori si administratie.
1.3. Organizarea unui departament, condus de un vicepresedinte, pentru problema cooperarii cu alte asociatii similare si cu institutii locale si internationale:
- protocol de cooperare OAR, RUR, UAR si ONG-uri din domeniile mediu, urbanism, patrimoniu, pentru sustinerea CALITATII in arhitectura ca deziderat major al OAR
- protocol de cooperare foarte stransa cu ARHITECTII SEFI de judete si de localitati, protejarea si reprezentarea lor de catre OAR
- protocol de cooperare cu institutii de stat si administratii locale
1.4. Instituirea functiei de purtator de cuvant al OAR
1.5. Studierea posibilitatii de realizare a unor contracte de proiectare sub patronajul OAR, lucru care poate sa confere o reprezentativitate mai mare, protectie si putere de persuasiune in relatiile cu clientii.
2. PREZENT(A) IN MASS-MEDIA
2.1. Editarea unei publicatii PAGINA ARHITECTULUI, componenta a unui cotidian de mare circulatie, redactat si avizat de OAR, care sa reflecte puncte de vedere ale exper]ilor, ca o contrapondere la numarul mare de informatii neprofesioniste si neavizate despre arhitectura, urbanism sau mediu care apar in ziare, reviste etc.
2.2. Participarea la producerea unor emisiuni TV si a unor filme documentare, cu expertiza OAR, care sa fie difuzate pe canale TV sau pe internet (prin protocol/parteneriat cu firme specializate).
2.3. Editarea unei serii de monografii OAR cu arhitectura si arhitecti contemporani (in viata) in vederea recunoasterii arhitecturii prezentului ca bun patrimonial.
2.4. Continuarea intr-un parteneriat selectiv cu UAR a programelor culturale patrimoniale nationale.
3. INITIEREA DE SCHIMBARI LEGISLATIVE:
3.1. Modificarea structurii organizatorice a OAR astfel incat exercitarea presedintiei executive sa se faca prin rotatie de catre presedintii de filiale teritoriale, iar presedintele OAR sa fie presedinte onorific ( exemplu - modelul austriac). DE CE? Pentru o cat mai diversificata si transparenta conducere executiva.
3.2. Simplificarea procedurilor de Autorizare a constructiilor.
3.3. Obligativitatea angajarii pe post de arhitect la orice primarie din Romania DOAR a unui cetatean roman cu studii de specialitate in arhitectura/urbanism. DE CE? Pentru ridicarea calitatii arhitecturii in orice localitate a tarii si pentru asigurarea locurilor de munca pentru cat mai multi arhitecti si urbanisti care termina facultatile de profil in fiecare an. Aceasta ar insemna si o politica de recunoastere a stagiului in primarii. (cel putin 3.000 de localitati semnifica 3.000 de posturi)
3.4. Reintroducerea obligativitatii unui ONORARIU MINIM de proiectare. DE CE? Pentru ridicarea calitatii arhitecturii prin ridicarea calitatii proiectarii, asigurand arhitectului un confort financiar care sa-i permita sa abordeze corect orice proiect de arhitectura. CUM? Prin angajare pentru proiect de initiativa legislativa a unor firme/specialisti (prin concurs de selectie de oferte).
4. INTARIREA IDENTITATII BRESLEI ARHITECTILOR IN SPIRITUL UNEI COMUNITATI DE ELITA SI PREGATIREA GENERATIEI DE MAINE:
4.1. Adoptarea si promovarea unei Strategii si Politici OAR si al unui Cod Deontologic cu structura SIMPLA si mesaj PUTERNIC: arhitectura ca
EXCELENTA. DE CE? Pentru o motivare si orientare imediata a arhitectului ca FORMATOR de opinii si generator de cultura in societate.
4.2. Promovarea noilor principii ale Strategiei si Politicii OAR si in invatamantul de arhitectura. DE CE? Pentru a le explica tinerilor arhitecti si pentru a-i indrepta catre acest spirit de FORMATOR de opinii, de membru al unei ELITE.
4.3. Promovarea excelentei in invatamantul de arhitectura prin perfectionarea unui sistem de burse (de studii sau alt tip de recompense materiale). DE CE? Pentru a intari imaginea de profesie cu valente de EXCELENTA culturala in randul studentilor si pentru a dezvolta un spirit competitiv pozitiv printre viitorii/tinerii arhitecti.
CUM FACEM? CUM IMPLEMENTAM? CAND? DIN CE BANI?
a. prin angajare pe proiect a unor specialisti pentru fiecare domeniu in parte, prin concurs de selectie de firme
b. prin LOBBY
c. termen de 2 ani pentru proiectele legislative + 2 ani pentru aprobarea lor
d. resurse: in afara bugetului existent trebuie sa incepem sa producem propriile venituri din activitati economice specifice, cu ajutorul unui oficiu economic OAR
dorinSTEFAN

2 comentarii:

  1. nimic despre modificarea legii licitatiilor publice de proiectare?

    nimic despre concursuri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Va ajuta cumva Gabriela Masaci la planurile D.stra ? Ma gandeam ca are multe relatii in lumea buna a Bucurstilor !

    RăspundețiȘtergere