sâmbătă, 25 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.7) interviu in Leaders(7)


  

 What future projects are you working on? And what prjcts is Bucharest developing?

   -Asa cum spuneam , astazi infrastructura  este intr-un fel la ordinea zilei in Bucuresti. Si in special circulatia care  creeaza principala disfuncţie  din cauza acumularii unei mase critice de masini suprapusa unui sistem complet nepregatit. Dezamorsarea acestei mase critice se poate  face si prin cateva interventii imediate (in afara proiectelor pe termen mediu si lung) care sa scada presiune din anumite puncte critice. Ma ocupa acum de doua astfel de proiecte :  parcaje si pasaje  auto si pietonale sub  Piata Ch de Gaulle si ceva similar pentru Piata Presei Libere. Ambele se prefigureaza a functiona ca noduri intermodale(trafic pietonal, statii de metrou, de autobuze, parcaje).  Intr-un fel este raspunsul meu practic la intrebarea 3, cu interventii si mici compromisuri la toate nivelele orasului pentru a-l face posibil..

   In tara, lucrez la doua proiecte de arhitectura. O biserica ortodoxa (moderna) in Alba Iulia, deja ridicata si acoperita(urmeaza sa inceapa pictura-fresca la interior). Si la Craiova, un proiect pentru un pavilion Brancusi in extinderea Muzeului de arta care detine si expune cateva dintre putinele sculpturi ale lui Brancusi din Romania.

vineri, 24 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.6) interviu in Leaders(6)




     You have designed buildings in Romania and Asia . What has been you experience in both areas, and what have you learned from each?

   -Este extraordinar sa poti imagina arhitecturi pentru doua lumi atat de distantate in spatiu  dar  care se raporteaza la acelesi valori culturale, indiferent ca sunt repere ale lumii globale sau au un caracter local. Am fost foarte placut surprins de deschiderea spre experimental si de obiectivitatea critica   intalanita in cazul Concursului pentru Taiwan Tower. Este o experienta pe care vreau s-o dezvolt in continuare. Sa lucrezi intr-o influenta  globala incercad sa particularizezi cu ce stii sau cu ce  descoperi despre local. Este un  crez pe care-l urmaresc atat in proiectele din Romania cat si in cele pentru Asia spre exemplu. Nu m-a tentat niciodata cantonarea doar in vernacular . De aceea m-am impacat destul de greu cu  post-modernul. 

joi, 23 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.5) interviu in Leaders(5)



      What is the general trend in Bucharest, towards modernity or towards a classical “small Paris” ?

  Societatea civila bucuresteana este conservatoare prin definitie, provine din boierime si nu din burghezie. Se atasa de valorile nationale consacrate intai in strainatate .Astazi cu atat mai mult dupa atatea “rezolvari” de dezvoltare si restructurare:

  -Ceausescu a demolat o insemnata parte din orasul vechi si a densificat unde nu trebuie(de exemplu in cartierul Balta Alba, un bun exemplu de urbanism si arhitectura din anii 1960);

  -boomul imobiliar din anii 2000-2007 a adus cladirile inalte in zonele istorice;

  -case de patrimoniu vandute (de proprietari de drept repusi in drepturi dupa 1990) “baietilor rai”, sunt daramate pentru specula imobiliara;

  Aceste frustrari, pe fondul conservatorismului intrinsec, au polarizat si mai mult societatea si arhitectii, in buni si rai. Arhitectii buni care apara orasul si arhitectii rai care il “dezvolta”. Societatea civila este apanajul arhitectilor buni. Ca sa intri in acest club trebuie sa fi activist civic.
  
Sunt putin surprins sa constat un activism atat de activ si atat de vehement la nici 20 de ani de cand activistii de partid si de stat au fost marginalizati (sau metamorfozati, vezi filmul lui Alexandru Solomon “Kapitalism, reteta noastra secreta”) .De altfel am inteles ca si activistii hippy din anii 1960 sunt CEO-rii establishmentului american de astazi.  
  
  Ca arhitect, astazi, in Bucuresti este bine sa nu faci decat case nici, trotuare largi si sa restaurezi chiar si unde nu ai ce restaura. Daca vrei dezvoltare , pentru asta exista periferie. Desi spuneam mai devreme ca si periferia, ca parte din oras, are aceleasi drepturi. 

miercuri, 22 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.4) interviu in Leaders(4)


4.       Culturally and turistically, what is Bucarest’s offer?
  
  Orasul Bucuresti este un amestec de orient si occident. Astazi se discuta in termeni de modele pentru  situatii de  restructurare si refunctionalizare  urbana. Se discuta despre modele de success din alte orase care ar trebui aplicate si la Bucuresti. Nu cred in modele de import(si nici de export). Bucurestiului cred ca trebuie sa-i continuam specificitatea rezolvarilor conjuncturale si contextuale.  Bucuresti-“Micul Paris” a aparut urmare asimilarii modelului francez(la toate nivelele societatii) din secolul al XIX-lea dar care in morfologia orasului  s-a suprapus peste un "iregular" existent si de aici particularitatea de astazi.
  Dupa 1990, in termenii traditiei, primii investitori au fost francezi: in zona de nord, a aparut primul imobil semnificativ ca prezenta volumetrica, Sofitel-WTC, ca stil, un post-modern corporatist , o arhitectura “rasuflata” buna de export pentru lumea a III-ea; a urmat prima insertie a unui turn de birouri in zona centrala istorica, o “opera” anonima si la propriu si la figurat, model frustrant chiar in vecinatatea Palatului CEC(lucrare de la 1900 a arhitectului francez Paul Gottereau ) ; apoi un alt turn de birouri “sediul BRD” in Piata Victoriei, model de cum pot fi refolosite ferestrele din stocul unui important producator iar in final avem si un model de “re-valorizare” a trecutului prin restituirea portalului istoricist (apatinand fostului Teatru National distrus in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial)   in fata unui anost volum de sticla. Din pacate la vremuri noi, influente invechite.

marți, 21 august 2012

baietii buni si baietii rai(VI.3) interviu in Leaders(3)


3.       Cities are challenged by the conflict between “green/ecological” and “green/money”. How is Bucharest tacking this debate and what s bing put in practice?
-Cred ca provocarea “verde” are o dubla conotatie; 50% ideologie(si deci propaganda) si 50% practica.
Ideologic, dupa esecul ideologiei rosii era nevoie de o alta ideologie (de stanga!?) care sa echilibreze piata libera si sa faca fata “baietilor rai”. Eu nu cred in ideologii. Pentru noi, cei din Europa de est, aceasta faza cu ideologia impusa de la centru(fie ea si verde) ne gaseste putin cam sceptici.
Latura practica, in care cred, este in fapt o intoarcere la principiile edificarii spatiale rationalist-functionaliste, dublata de dezvoltarea tehnologica actuala(materiale, reciclare, energii anternative). O re-citire cu atentie a manualului de arhitectura (Architects’ Data, elaborat in 1936 de Neufert), dar, important , aceasta re-citire vine dupa post-modernism. Si in urbanism, abordarea “verde” este tot o abordare rationalist-functionalista descarcata de obsesia arhitectului/urbanistului demiurg. Prevaleaza eticul. Una dintre recentele Bienale de arhitectura de la Venetia s-a desfasurat sub sloganul “more ethic less estetic”. De fapt vesnica provocare dintre “baietii rai”(dezvoltarea) si “baietii buni”(conservarea). Dar si in acest punct al alegerii avem o dilema.
Selectarea imobilelor pe care le consacram(le protejam) se face dupa criteri estetice. Nu intervenim in zone centrale ale Bucurestiului in incercarea de a rezolva problemele de trafic pentru a proteja patrimoniul imobiliar existent.Atunci transferam probleme de trafic la periferie : taiem centuri marginale prin cartierele marginale si introducem autostrazi de centura printre satele din jurul Bucurestiului. Este mai importanta viata locuitorilor din zonele centrale decat cea a celor din margini? Cei ce traiesc in case si in cartiere mai vechi au mai multa trecere pentru ca au ocupat centrul, s-au asezat la oras de mai mult timp? In schimb cei de la margine au ales un drum mai lung pentru a sta mai departe de tumultul centrului. Orasul este un intreg, cu centru si cu periferie, atat compromisul cat si buna asezare in oras ar trebui sa-i priveasca pe toti. 

luni, 20 august 2012

baietii buni si baietii rai(V.2) interviu in Leaders(2)



: “2.       A new urban plan will be approved in the next years. What particular areas do you see as being most relevant for investment and development?
Bucurestiul nu are un centru propriu zis si nici structura urbana, istoric dezvoltata organic, nu permite, acum, implementarea unui centru. Relevant este esecul Centrului Civic, comandat de Ceausescu in anii 1980. Dar se pot creea premizele pentru dezvoltarea unor nuclee policentrice.De mai mult timp incerc promovarea unui “downtown” intr-o astfel de zona care intruneste caracteristicile pentru acest tip de structura urbana.
In Bucuresti, dupa 1990, eram complet nepregatiti in primul rand ca gandire administrativa si apoi ca exercitiu urbanistic specific pietii libere. De aceea in primii ani nu am reusit sa cream premizele unei dezvoltari viitoare coerente. Apoi ne-a luat valul boomului imobiliar. Aceasta defazare intre proiectul urbanistic si oferta investitionala a lasat orasul descoperit speculatiei imobiliare.
Paradoxul derivat si din intrebarea anterioara este ca “baietii rai” si speculatia imobiliara erau in Bucuresti, poate din pacate, motoarele city progress-ului. In acest unic context, ca arhitect trebuia sa strecori arhitectura.Arhitectura nu era un obiectiv decat pentru tine ca arhitect.
Astazi suntem in criza . Presiunea investitionala a scazut aproape de 0. Am avea timp sa recuperam. Lipseste decizia politica.Nu a inceput inca elaborarea noului plan general de urbanism al Bucurestiului desi vechiul plan este expirat de un an. Elaborarea si dezbaterea s-ar putea sa dureze cativa ani (3-4 ani), aprobarea de catre Consiliul General inca un an, doi. Am putea avea acest plan in 4-5 ani, dar nevoile oraslului modern, experienta prin care au trecut orasele care s-au dezoltat, fara a le copia solutiile dar a invata din acea experienta trebuine sa fie in vizorul ediliilor, al arhitectiilor si al dezvoltatorilor privati. Cu totii, arhitecti si dezvoltatori, asteptam mult mai multa coerenta legislativa si mai multa ordine administrativa(inclusiv un sistem eficient de urmarire a respectarii autorizatiilor de construire). Aftfel va persista degringolada existanta care are la baza in mare masura un sistem de legi pentru urbanism incoerent, inconsistent si practic ineficient.



duminică, 19 august 2012

baietii buni si baietii rai(IV.1)interviu in revista Leaders(1.)


1.       Bucharest after 20 years since the falloff communism, how has the city progressed?

-. Astazi cred ca notiunea de city progress este mai blocata decat oricand. Conservatorii nu fac progress pentru ca nu-i lasa ideologia iar progresisti sunt pusi la index pentru situatia generala in care ne aflam. In cazul particular legat de city progress situatia ar fi perfecta pentru un oras matur, echilibrat,  echipat  cu cei trebuie sa functioneze. Nu este cazul Bucurestiului, un oras foarte interesant pentru un arhitect, fie conservator, fie modernizator, este un oras neterminat in sensul edificarii urbane, plin de nevoi si deschis spre dorinte.
Cred ca  “ Palatul telefoanelor” (construit intre 1929-1934, înalt de 52 m, schelet metalic, stil art-deco) este cladirea emblematica a Bucurestiului. Este un inceput si un sfarsit . Este cladirea unui inceput de noua paradigma, de la “Micul Paris” spre “New York-ul Europei”. Cred ca atunci , in acea perioada si cu finalizarea acestei cladiri a fost ultimul city progress pentru Bucuresti. A urmat dictatura regala, al Doilea Razboi Mondial, dictatura comunista si acesti ultimi 20 de ani de mari confuzii. Din pacate pentru toata lumea, in Bucuresti, in ultimii 20 de ani,  s-au amplificat disconforturile urmare unei infrastructuri insuficient dezvoltata. Cea mai grava fiind circulatia si neadecvarea sistemelor de parcare, de  artere si intersectii, de centuri ocolitoare la numarul de masini.
 Dupa 80 de ani de tatonari  si cu o multime de probleme nerezolvate, astazi Bucurestiul se afla  totusi in fata unei provocari dar si a unei dileme.. Aceea de a deveni o metropola regionala in zona de sud-est a Europei sau de a ramane la “Micul Paris”? La concurenta cu Belgrad, Sofia, Kiev care si ele stagneaza din diferite motive, Bucurestiu, prin demersul inceput de a realiza un nou aeroport in partea de sud , prin  intentia declarata a administratiei locale de a moderniza infrastructura  (in special cea rutiera) poate lua un avans. In acelasi timp societatea civila este refractara la ideea de dezvoltare  Foarte greu de ales intre stagnare si proges. Imi vine in minte New York-ul si Robert Moses. Fascinanat personaj(ceva asemanator a existat si in Romania-Eugeniu Carada) oameni din umbra mai putenici decat presedintii si regii si reprezentativi pentru a introduce vis-à-vis de “progress” notiunea de “baieti rai”.  Mai mult tot ce s-a facut in lume in numele progresului “capitalist” are o conotatie peiorativa daca ar fi sa-i dam ascultare lui Noam Chomsky(“Hopes and Prospects” , 2010 Noam Chomsky). Si pentru a face confuzia si mai mare ar trebui spus ca si in perioada comunista sintagma "in numele progresului" cred ca a fost cea mai des folosita expresie in discursurile lui  Ceausescu.  Optiunea mea personala este innoirea, cred in civilizatia urbana care isi primeneste permanent mediul. Desi sunt nascut intr-un orasel de provincie, intr-un peisaj de vis,  imi este usor sa aleg intre “Micul Paris” si “New York-ul Europei” . De fapt asta si fac acum. Ma implic in city progress.

sâmbătă, 18 august 2012

baietii buni si baietii rai(III)


Dupa ce Herta Muller a subintins la maximum orgoliul romanilor pe tema pasivitatii(sau nu) a
intelectualilor in timpul regimului comunist, societatea civila a lansat conceptul compensator:”rezistenta prin cultura”. Fara mari prezente in spatiul public, colectiv, vizibil, au existat, spun sustinatorii “rezistentei prin cultura”, contributii individuale, onorabile, fiecare in domeniul lui a facut ceea ce credea ca este corect fata de sine si fata de acea societate spre care aspira( in termeni actuali un fel de second live). Intr-un fel productia de sertar din fiecare domeniu ar fi acea rezistenta prin cultura.Cum insa aceasta productie nu era prezenta pe piata, la vedere, nu putea lua forma unei  opozitii. Opozitia ca si dizidenta se face in spatiul public, creeaza opinie de masa, si in final poate modela metalitatea colectiva. Din acest punct de vedere, ar trebui sa consemnam la capitolul rezistenta prin cultura acele manifestari speciale care s-au produs in spatiul public. In acest caz, onoarea de rezistent prin cultura ar trebui sa fie impartita intre cei care au produs si cei care au intermediat, au permis, au acoperit, si-au asumat riscul expunerii pe piata a acelor manifestari care nu
concordau cu ideologia oficiala.
Am vazut de curand la TVR( nu stiu daca 1 sau 2) o emisiune in care oameni din televiziune trageau "spuza pe turta lor" printre altele si referitor la Festivalul de muzica Club A din 1971 de la Sala Palatului(cu scandalul de rigoare ce a urmat). Acest festival nu a fost nici initiat si nici organizat de televiziune si nici de participanti ci de comitetul de organizare din Facultatea de Arhitectura(careia ii apartinea si Clubul A) condus de Mac Popescu, cel infierat in 1990 de GDS-ul in formare.
Apoi "baietii buni" care au participat la expoziţiile "Spaţiu-obiect", din 1982 (organizatori Wanda Mihuleac şi Mihai Drişcu), sau la "Spaţiul-oglindă" (1986), o expoziţie ai cărei autori sînt Wanda Mihuleac şi Mihai Drişcu (asa cum spune Dragos Gheorghiu in
prezentarea retrospectiva a evenimentelor), nu puteau expune in salile Facultatii de Arhitectura fara Mac, care s-a "expus" nu din obligatie de servici ci din contra(ultima expozitie inchisa imediat dupa vernisaj+scandalul de rigoare).
Nu am devenit avocatul lui Mac(pentru ca nici nu are nevoie si probabil ca a si uitat de toate
implicarile) dar va spuneam cu ceva zile in urma de "nostalgia" care m-a apucat fiind in curte la Green hours si urmarind dezbaterile "baietilor buni",de astazi, foarte principiali, in numele principiilor, ma indignam si eu, din nou ca fraieru... dar imi trece repede dupa ce spun ce am de spus.

vineri, 17 august 2012

baietii buni si baietii rai (II)


in anii 1980, in "Ion Mincu", era o "secta,"(destul de exclusivista), de asistenti super talentati(plansetarii): Zoltan Takacs, Petre Ciuta, Viorel Simion, era tolerat si Puiu Lungu(pentru ca desi plansetar era trecut cu jumatate de norma si in lista "gulgutistilor"), ei faceau si desfaceau clasamentele "underground" ale elitei(tinere) din facultate;
dupa un timp au mai cooptat cateva exemplare: Feri Echeriu, Dinu Patriciu(si el cu jumatate de norma pentru ca era prea independent), pe mine, Alexe Andries, cu jumatate de norma era si Dan Marin;
cu totii(cu exceptia lui Dinu care de aceea a si migrat spre colectivul de proiectare pentru emirate, al lui Cornel Dumitrescu) lucram si(in afara "angajamentelor" de asistenti universitari) in atelierul de proiectare condus de Mac Popescu, unde faceam case de cultura pentru tineret(o forma de, atat de draga , acum, rezistenta prin cultura);
cam in aceasta formula segregata de lupta de clasa( Petre Ciuta care emigrase in Germania si Viorel Simion'1988 in Franta, Feri era prin Austria) ne-a prins si revolutia;
dupa revolutie, din cauza exclusivismului "plansetarilor" dai cu mici rafuieli si mari resentimente,
timp in care baietii rai si baietii buni isi schimbau rolurile in functie de "confuzia politica" a fiecarui nou inceput:
unii criticau si infierau comunismul/rezistenta prin cultura a lui Mac Popescu(il prinsese revolutia ceva secretar de partid pus de fapt tot de noi/unii/, colegii lui, intr-o incercare disperata de a salva facultatea de oportunismul unora), dar, tot Mac Popescu, cel ce infiintase Clubul A (prin 1969), Festivalurile de muzica Club A, culminand cu cel din 1971 de la Sala Palatului, cel cu casele de cultura pentru tineret premiate in tara si in afara, seminariile internationale de arhitectura cand apareau la "Ion Mincu" extraterestri precum: Paulo Soleri, Yona Friedman sau Gaetano Pesce, excursiile de studii in strainatate(prin care multi si-au castigat libertatea) si in general, cel caruia, i se datora un climat neinfestat ideologic in facultate(in anii 1980);
Mircea Ochinciuc care protesta in stanga si in dreapta(politica) si facea greva foamei in facultate ca era pe o lista neagra a studentilor;
Nelu Scafa care aducea sarmale la atelier si manca cot la cot cu studentii ca sa mai scape de bilele negre;
eu, care ca un fraier, criticam in sedintele de senat vechile structuri de conducere si "indrumare", doar pe cele comunisto-oportuniste, pentru ca de exemplu, despre Ion Rebedeu nu aveai ce spune de rau;
apoi au re-aparut (neo)oportunistii, toti numai baieti buni, si in general din randul frustratilor.  

joi, 16 august 2012

baietii buni si baietii rai(I)


eram aseara in curte la GDS, asteptam sa intru la spectacolul de teatru ;
privirea-mi cade pe inscrisul de deasupra intrarii:
era ceva de genul "green hours 22 cafe bar";
oricum "22" mi-a atras atentia
in urma cu, 22 de ani, in zilele, saptamanile, imediat urmatoare schimbarii de regim,
ne reunisem, in sala unde astazi este libraria,
eram, eu, mariana celac, florin colpacci, cred si andrei oisteanu,
desigur si alte persoane, nu-mi mai amintesc exact;
se discuta cum sa se numeasca revista ce urma sa apara,
s-au vehiculat tot felul de idei,
eu zic la un moment dat sa-i spunem "joi 22",
in final am convenit asupra lui "22",
a doua zi florin colpacci avea deja desenat, pe calc, in tus, logo-ul
care si astazi este pe prima pagina a revistei 22 ;
apoi ne-am mai tot intalnit incercand sa punem tara la cale,
pana la un moment dat cand au inceput epurarile;
mi-au spus ca, eu, am fost in vecinatatea lui mac popescu care a fost
in vecinatatea lui nicu ceausescu si ca .....
de atunci nu ne-am(eu) mai prea vazut pentru a pune tara la cale;
am sa incerc sa dezvolt intr-o aducere aminte viitoare, in contextul rezistentei
prin cultura(atat de drag astazi) si a diviziunii rezistentei intre baieti buni si baieti rai,
cum, la facultatea de arhitectura, in anii 1980, expuneau lucrari, in cadrul unor expozitii
"speciale" baietii buni iar cei rai le tineau spatele sa poata expune.   

miercuri, 15 august 2012

15 august

AdormireaMaiciiDomnului la ortodocsi;
la multi ani! pentru cei ce-si sarbatoresc ziua onomastica desi in mod normal sarbatoarea de nume este pe 8 septembrie;

...." ce ma enerveaza pe mine(frederic beigbeder in "14.99euro"), sunt sarbatorile astea noi, nascocite de publicitate sa sa-l puna pe om sa consume: destul ca mi se face lehamite cand imi vad familia picata in lat sarbatorind Craciunul - chiar Mos Craciun ramane inventia unui lant de distributie amarican-, in fine, treaca de la mine, dar Sarbatoarea Mamelor Maresalului Petain, Sarbatoarea Bunicilor Cafelei Eponime, Halloween-ul, Sfantul Patrick, Sfantul Valentin, Anul Nou Rusesc, Anul Nou Chinezesc, ziua Nutrasweet, reuniunile Tupperware si orice altceva mai pica....in curand, calendarul va fi plin de marci: sfintii vor fi inlocuiti cu logo-uri....si eu urasc Halloween-ul: inainte aveam Ziua Tuturor Sfintilor(n.t. Ziua Mortilor), nu vad de ce a trebuit sa cautam o sarbatoare peste Ocean."

marți, 14 august 2012

nevroza profesionala (V)

un interviu cu Andrei Serban in Adevarul , cu ceva timp in urma,
o problema de elite si de profesiuni:

luni, 13 august 2012

interviu in insight-tarom


interviu in revista insight-tarom(august-septembrie 2012)

Paul Scarlat: România este situată geografic la intersecţia drumurilor, între Orient şi Occident, istoria poporului român şi a culturii sale fiind de multe ori privită ca un proces de asimilare dinamică a influenţelor externe. Se reflectă acest proces şi în arhitectură?
Dorin Stefan:Desigur. Cred de asemenea ca tocmai situarea geografica, in sensul ca este la mijoc si nu izolata, a facut si face ca influentele sa fie mai puternice decat plasmuirile solitare.

PS: Putem totuşi identifica o nuanţă a arhitecturii româneşti, perpetuată de-a lungul vremurilor? Putem merge pe un fir care apare periodic în istoria arhitecturii româneşti?
DS: Da. Asimilarea, interpretarea si dezvoltarea pana la autenticitate a influentelor in noul produs. Eminescu consider ca este simptomatic pentru cultura romana. Romantic tarziu in interiorul romantismului dar plin de creativitate, de inovatie si de autenticitate, reper sigur, in literatura romana. Constantin Brancoveanu, a realizat pentru arhitectura din Romania, prima sinteza care si-a depasit influentele si s-a cristalizat intr-un ALTFEL decat influentele. Cred ca in general in arhitectura din Romania putem vorbi de acest ALTFEL care se incarca din influente si nu putem vorbi despre ceva complet nou, despre o scoala cu autenticitati si unicitati recognoscibile ca atare in interiorul patrimoniul mondial. Exista astfel de scoli in lume, in special acolo unde s-au realizat primele tendinte ce apoi au dat stiluri , stiluri care la randul lor au generat acele influente pentru alte locuri,scoli, tari, etc. Noi suntem mult mai mult beneficiarii unor astfel de influente si nu generatori de tendinte. Avem insa si prezente...


PS: Prin ce elemente se caracterizează aceasta?
DS: Avem anumite “particularisme” daca pot sa folosesc un astfel de termen, adica particularitati care dau “-isme”, realizari in masa cu valoare certa in local si o situare onrabila in generalul mondial. Ma gandesc la stlul neo-romanesc (vezi Ion Mincu) cu bune realizari in Romania pe fondul cautarilor mondiale ale stilului ” art nouveau”.
Sau, mai tarziu in anii 1970 s-au realizat o serie de lucrari, denumite generic “brutalism liric” in sensul “plastifiërii” unor motive populare in betonul aparent ( mai multi arhitecti printre care probabil cel mai reprezentativ este Nicolae Porumbescu).
Consider insa bisericile pictate din nordul Moldovei, realizate in timpul lui Stefan cel Mare si Petru Rares, ca primele repere certe ale unei arhitecturi autentice romanesti.
In aceste cazuri pictura este cea care precede arhitectura in sensul ca morfologia constructiei este predeterminata pentru a purta mesajul icongrafic: simplitatea volumului, ziduri cat mai curgatoare, fara ferestre mari, streasina larga pentru protejarea picturilor.




PS: În general, turistul fără studii aprofundate în arhitectură, are tendinţa de a asocia un loc cu un arhitect sau cu un stil arhitectonic. Astfel, cel care merge la Barcelona îl are în minte pe Gaudí. Cel care ajunge la Atena este pregatit să se întâlnească cu stilul clasic. Iar Berlinul este asociat cu stilul funcţional şi cubic Bauhaus. Aţi afirmat că pentru a înţelege Bucureştiul ar trebui să ne uităm “cum zboară stolul de porumbei”; îl putem, totuşi, să îl asociem cu un stil?
Nu, in mod cert nu putem vorbi despre un astfel de stil. Este vorba despre cu totul altceva, despre un mod de a intelege generarea spatiului artifcial construit intr-un context organic. Spatiul urban al Bucurestiului s-a inchegat din generari organice, fara reguli prestabilite si fara planuri de urbanism pana tarziu in secolul al XIX-lea. S-a edificat din aproape in aproape, din mahala langa mahala, aidoma unui macrame, formar din rodele prinse una langa alta pentru a obtine o fata de masa. Daca ar fi ca astazi sa completam spatiile goale dintr-o astfel de masa in “spiritul” acestei organizari organice, ne-ar ajuta in descifrarea sensului completarii, felul in care se deplaseaza stolul de porumbei, sau se compune muzica de jazz, aparent haotic dar cu o logica interna.
PS: Există o clădire simbol care ar putea reprezenta capitalei României?
DS: Simbol imi este greu sa desemnez, pentru ca ar trebui sa fie ceva autentic si implicit cu valoare culturala sau macar valoare constructiva, ar trebui sa fie 100% bucurestean. Avem gesturi dar nu certitudini. Bucurestiul in ansamblul sau poate fi ceea ce cautam ca reprezentativ. De toate intr-un fel aparte.

PS: Dar un architect?
DS: Nu avem un Gaudi dar avem multi arhitecti buni care in decursul anilor au marcat Bucurestiul cu opere de arhitectura, virtuosi precum Ion D. Berindei, novatori precum Marcel Iancu, rafinati precum Horia Creanga.

PS: Aţi apărut de curând într-un interviu în revista Atelierul de Proiectare, în care vă povesteaţi adolescenţa, şcoala şi primii ani în arhitectură. Care erau valorile învăţate? Cum aţi reuşit să treceţi peste limitările şi impunerile unui sistem autoritar, precum cel comunist?
DS: Am avut noroc. Am prins in liceu si partial in facultate perioada de « dezghet »cultural  din sfarsitul anilor 1960. In afara acestui context general, Facultatea de Arhitectura in sine era o insula de cosmopolitism iar in completarea informatiilor culturale occidentale a fost Clubul A

PS: Cât ce mult a influenţat această perioadă arhitectura?
DS: . Facultatea de Arhitectura nu a fost aproape niciodata subjugata ideologic, nu dupa 1969. Chiar si perioada in care in Bucuresti se « coceau » constructiile socialismului(anii 1980) in facultate se practica o arhitectura destul de internationala.

PS: Stim că sunteţi aproape de tineri şi îi susţineri pe cei ce vor să urmeze o carieră de arhitect. Vă întrebăm cum găsiţi noua generaţie de tineri şi cum se raportează la tradiţie şi istorie în pregatirea lor?
DS: Fiecare generatie repeta aceeasi partitura: pregatire in particular pentru admitere la facultate, 6 ani de studiu destul de grei atat fizic cat si ca acumulare de cunostinte(tehnica, tehnologie, teorie, istorie,estetica, proiectare...), proiectul de diploma sustinut in fata unor comisii internationale si debutul cu primele lucrari prezentate in bienalele sau anuale de arhitectura. In afara acestui parcurs omogen si constant, am remarcat in preocuparile lor particulare semnele anumitor tendinte din practica sau ” ïdeologia” momentului international , imediat dupa 1989 tema deconstructivismului, urmata la ani de fascinatia “cojii”, a anvelopei generata de/pe calculator, in ultimul timp tema sociala ca precumpanitoare.


PS: Cum vedeţi viitorul arhitecturii româneşti?
DS: Il caut inca in trecutul nu foarte indepartat.


duminică, 12 august 2012

nevroza profesionla (IV);

"...In dezbaterea si evaluarea noastra valorica si axiologica, ce este de cele mai multe ori pur subiectiva si, mai mult decat atat, rasturnata, ignoram adevarul si realitatea ca unul din pacatele si patimile cele mai mari pe care-l savarsim cu toata indrasneala, justificarea, aroganta si ignoranta este pacatul si patima ipocriziei, a fatarniciei sau a vicleniei, conform caruia: una gandim, alta zicem si cu totul alta facem ori savarsim!..." (dinCrestinOrtodox.ro)


sâmbătă, 11 august 2012

nevroza profesionala (III)

"fondul plastic" in gandire;
fondul plastic in timpul comunistilor a fost o nisa, era zona "necolectivizata" din arta-mestesug,  nu era mestesugul artistic traditional ( intuitiv,naiv)de la tara;
cand cautai ceva pentru un cadou sau chiar ceva de purtat-imbracat apelai la FP;
in acea perioada arhitectii care lucrau cu totii in institutele socialiste de proiectare, erau relativ corect platiti, aveau un statut frumos in societate( oricum erau, ca numar, mult mai putini decat inginerii) si se diferentiau si prin cum se imbracau: adesea ca de la fondul plastic:asortat, bejuri, ton-sur-ton, sacou pepit pe marouri, pantaloni uni, pantofi cu talpa de microporos( singura alternativa posibila la pantofii cu talpa de piele pe care ii purtau tovarasii), ceva dragut, de bun gust, de bun simt, fara stridente, fara mortaciuni dar si fara avangardisme;
au trecut anii, s-a schimbat regimul, rezistenta prin cultura din acei ani a purtat peste revolutie si a proliferat pana astazi, fondul plastic in gandire;
fenomenul fondului plastic (astazi, pentru mine alternativul de atunci s-a transformat intr-un peiorativ nevrotic) a involuat la rangul de fondul plastic in gandire;
pentru o mai corecta intelegere a fondului plastic in gandire deschid o lista de manifestari, pe care va invit s-o completam impreuna:
1.Hundertwasser in arhitectura din Romania

vineri, 10 august 2012

nevroza profesionala(rII)

nevroza profesionala-descarcarea de metafizic ;
din Strabunul lui Socrate(IKMcEwen):
..."lumea arhaica a fost o lume care a aparut prin lucrurile pe care le produceau oamenii.Polis-ul si templele bine cladite care l-au facut sa apara impartaseau o identitate comuna. mestesug si comunitate erau indisolubile.
cand, in perioada clasica, 'episteme' a devenit vedere, nu numai mestesugarul si-a pierdut prestigiul si a devenit despartit de sfera politica, ci si ganditorul, 'philo-sophos'...
este destul de obisnuit astazi printre anumiti istorici ai arhitecturii a pretinde ca arhitectura, pana in secolul al XVIII-lea , a fost metafizica zidita. afirmatyia mea este ca nu numai metafizica, ci toata gandirea occidentala a fost mai intai bazata pe arhitectura si ca, pana in secolul al XVIII-lea
s-a sprijinit pe pastrarea acelei amintiri."

joi, 9 august 2012

am primit ieri pe e-mail :

"Buna seara,

Sper sa nu va deranjez prea tare cu acest email (trimis la aceasta ora inaintata) dar m-am bucurat foarte tare vazand avantul de blogger al dumneavoastra de zilele trecute. M-a inspirat atat de tare incat l-am resuscitat si eu pe al meu (avantul, nu si blogul) si am incercat sa scriu cateva cuvinte care-mi macina in ultima perioada intelectul, asa slab cum e el. Daca doriti si aveti timp, va invit sa le cititi si sa-mi spuneti ce parere aveti despre ele.

O NEVROZA PROFESIONALA!

Preambul sau Cuvant inainte

Surprinzator sau nu, pe 21 februarie 1907, poporul roman a reusit sa-si sintetizeze esenta propriei natiuni. Plecand din satul Flamanzi, un nume parca predestinat, un grup de romani au inceput o rascoala datorita conditiilor inumane in care traiau. Dupa ce au incendiat, au violat, au mancat si au baut au plecat acasa uitand astfel sa-si ceara drepturile.

Pentru ca nu-mi trag neamul din zona satului mai sus mentionat, avand strabunici preoti care au mers sa lupte pentru Marea Unire, bunici care au luptat impotriva comunistilor pana cand au fost deportati politic la canal, parinti care au fost la revolutie pentru libertatea de care ne bucuram astazi, simt ca nu pot sa ma opresc din lupta pana cand nu-mi vad idealurile realizate.

Un mare ideal al meu este acela de a oferi ce am eu mai bun unei profesii care-mi bucura sufletul in fiecare zi, arhitectura. Supra-eul merge si mai departe si-mi spune ca vrea sa-mi "port crucea" aici, in Romania, pentru ca aceasta tara are nevoie de "noi astia cativa" care mai credem ca o putem salva de la regresul general in care se afla.

De ce spun ca-mi "port crucea"? Simplu! Nu mai traim intr-o tara normala, iar aici nu ma refer la o normalitate analizata somatic de catre psihanaliza freudiana. Ma refer la valorile unei societati care respecta borfasii, hotii si... chelnerii. Chelnerii? Poate se intreaba cineva ce am cu ei? Personal, nimic dar daca ajung sa fiu remunerat mai prost decat oricare dintre ei, inseamna ca avem o problema in societate. Sa nu ma inteleaga cineva gresit. Nu sunt si nu voi fi niciodata un sclav al banilor dar aceasta problema ma isterizeaza, ma frustreaza si ma obsedeaza.

O nevroza profesionala!

Recent, am avut ocazia sa citesc un raport mondial referitor la profesia de Arhitect. Romania, are la fel ca si Bulgaria, Albania, Rusia, Slovenia, Spania (21% sub salariul mediu) sau/si surprinzator Italia, Belgia, Germania ofera salarii extrem de mici angajatilor din domeniu, salarii raportate bineinteles la nivelul de studii si stagii necesare practicarii profesiei. Tarile care platesc bine (Elvetia, Norvegia, America, s.a.) isi protejeaza arhitectii locali prin necesitatea prezentarii unui permis de munca valabil pentru cetatenii straini care-si doresc sa se angajeze acolo, permis pe care il obtii foarte greu sau deloc. Pe scurt, incerc sa inteleg ca in Romania mai mult nu se poate iar altundeva nu e loc de noi, deci "case closed!".

In aceste conditii un aprig luptator nu se da batut si incearca sa o ia pe cont propriu deschizandu-si bineinteles... propriul birou de arhitectura. Stupefiat, acesta va afla destul de repede ca pentru statul roman a fi un om intreprinzator corect inseamna a fi un sclav.

*ATENTIE: urmeaza un paragraf informal

Taxele pentru orice factura emisa legal de catre o firma in Romania variaza de la 43% si 53% din valoarea acesteia. Platind banii subproiectantilor, salarii si alte cheltuieli care mai apar vei afla cu stupoare ca iti vor ramane 15-20% din banii facturati. In conditiile in care suma medie a facturilor emise de firmele de arhitectura corecte (care-si platesc taxele si impozitele) din Romania nu depaseste 20.000 € pe an, concluzionezi ca s-ar putea sa castigi mai putin decat acel simplu si banal .... CHELNER.

Marturisesc: Idealurile mele sunt in ultima perioada tot mai greu incercate!

Omul cu cat e mai civilizat devine tot mai nevrozat.
Sigismund Freud

P.S.:
Sa fie oare indobitocirea cheia succesului si a fericirii? Eu sper ca nu..."

marți, 7 august 2012


preluat dintr-un e-mail :

Oare ce s-a intamplat dupa cutremure cu drumurile si podurile Japoniei
Mai mult ca sigur nimic rau !!!!!!!!!!!
Paradisul pierdut! Cum aratau autostrazile suspendate ale Japoniei inainte de cutremur GALERIE FOTO
Aproape toata infrastructura Japoniei a fost distrusa in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, de aceea autostrazile si podurile, construite dupa anii '50, au un aer modern.
Astfel ca, in zilele noastre, Japonia este traversata de unele dintre cele mai uimitoare autostrazi si poduri construite din otel si din ciment, structuri care sfideaza, parca, legile fizicii.
Din cauza spatiului din ce in ce mai putin si a boom-ului economic,Japonia a fost nevoita sa dezvolte artere de circulatie cu un design care ne depaseste de departe imaginatia.
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto.jpg
Sa luam exemplul autostrazii de mai jos, care ilustreaza solutia pe care au gasit-o inginerii atunci când se construiesc noduri de autostrazi, cu mai multe benzi de circulaţie in unele din lume cele mai aglomerate orase dinJaponia: du-te pe verticală!
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_1.jpg
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_2.jpg
Inelul de acces Hokko, parte a autostrazii Hanshian, de langa al doilea cel mai mare oras al Japoniei, Osaka.
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_3.jpg
In estul orasului Osaka, japonezii au construit autostrada suspendataHanshin
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_4.jpg
O caracteristica interesanta a autostrazilor suspendate din Japonia, care traverseaza rauri sau canale este ca sunt construite foarte aproape de apa, de aceea sunt denumite "autostrazi pe apa".
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_5.jpg
Ce a fost construit mai intai: cladirea sau autostrada? Autostrada Hanshinfoloseste o "scurtatura" care trece printre etajele 5 si 7 ale cladiriiFukushima Gate Tower.
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_6.jpg
Podul "Curcubeu", cel mai lung pod suspendat
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_9.jpg
Cu o lungime de 570 de metri, Podul Curcubeu (denumire care vine de la culorile cu care este luminat noaptea) se intinde in nordul GolfuluiTokyo si a devenit emblema orasului de la deschidere, din 1993.
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_7.jpg
http://web3.protv.ro/assets/incont/2011/03/11/image_galleries/10571/paradisul-disparut-cum-aratau-autostrazile-suspendate-ale-japoniei-inainte-de-cutremur-galerie-foto_8.jpg
 ...aproape ca in Romania !! ;-)
Dan RĂGĂLIE

luni, 6 august 2012

Jane Fonda

in 1970 Jane Fonda (actrita,"activista politica pertinenta"- sursa Historia, noiembrie 2011) spunea studentilor de la Universitatea Michigan:"Ma gandesc ca daca ati intelege ce a fost comunismul, v-ati dori, v-ati ruga in genunchi sa ajungem si noi candva comunisti".

sâmbătă, 4 august 2012

ceva nu merge

la tara, un om pazeste o vaca, o viata, pe marginea santului ca sa aiba ce manca zi de zi
un artist slefuieste, o viata, o lucrare , el din asta traieste
ce inseamna subzistenta in/prin arta
un agricultor produce cat sa manance
un artist cat trebuie sa produca ca sa aiba ce manca
cum traieste un artist care face inalta performanta
ani de zile slefuiesti o lucrare, este unanim recunoscuta ca inalta performanta, nu-ti aduce venit
decat cat sa acoperi ce-ai consumat in anii de slefuire, urmeaza alti ani de slefuire, in permanenta acoperi niste consumuri deja consumate
reduci timpii, slefuirea se amortizeaza, aduce un mic profit
reduci timpii si mai mult, profitul se mareste
reduci complet timpul, profitul este maxim
creatia nu se face in timp
admir arhitectii care pot trai din slefuirea unui proiect pana la perfectiune
ce traiesc ei in acest timp

vineri, 3 august 2012

am reactivat blogul

am reactivat blogul

Freamatul PUZ-urilor 2


Primarul Videanu a fost primul si probabil si ultimul primar care a asistat, timp de 3-4 ani, cam  la toate sedintele comisiei tehnice a primariei;membrii comisiei, ca de obicei, mai intarziau, nu o singura data ajungea inaintea tuturor; asculta, nu intervenea si nu influenta, in sedinta; oricum atunci, cand ca primar, avea dreptul sa contrasemneze avizarea unui puz a c

arui concluzie consensuala( si oricum consultativa) nu era pe linia strategiei executivului, o putea face in cunostinta de cauza;
si tot ca de obicei, lucrari, inspecial de infrastructura ale primariei, veneau in fata comisiei in faze avansate de proiectare, cateodata chiar cu studii de fezabiliate apobate de consiliul general sau lucrarea chiar licitata pentru executie;
cam asa s-au petrecut lucrurile si cu o serie de parcaje si pasaje de prin intersectiile principale( noi le spunem piete) ale bucurestiului; arhitectii din comisie bineinteles ca nu erau de acord, in primul rand ca erau prost si incomplet gandite din punct de vedere urbanistic si in al doilea rand nu respectau legea - puzul trebuie sa preceada studiile tehnice de fezabilitate;
pentru a avea o expetiza urbanistica si pentru a iiesi din impas, primarul i-a rugat pe arhitectii din comisie( oamenii nostri nu stiu , voi sunteti mai destepti) sa-i asiste pe cei care completau/ refaceau aceste proiecte,
si astfel in urma cu 6-7 ani, viorel hurduc se ocupa de piata alba iulia, dan marin de universitate(la statui), alecu beldiman de piata romana, eu de piata ch.de gaulle;
maine frpz III

Inamicii publici

Freamatul PUZ-urilor 1

-ma gandesc sa centram discutiile pe un singur front altfel ne pierdem in dezbateri laterale si nu ne putem urmarii
- in acelasi timp ar trebui s-o luam pe rand
- cred ca cele mai multe neintelegeri si frustrari sunt in jurul PUZ-urilor

PUZ(Plan Urbanistic Zonal) este o lege(urbanistica) locala aprobata in final de Consiliul Primariilor(parlamentul local) si care detaliaza sau modifica o lege urb

anistica generala care este PUG- ul(Planul Urbanistic General)al localitatii respective;


PUZ-ul este unul dintre instrumentele legale prin care o institutie legala(Primaria) opereaza in teritoriul pe care il administreaza;


atat PUG-ul cat si PUZ-urile ar trebui intocmite de catre serviciile de urbanism ale primariilor; din lipsa de bani, oameni, organizare, legi, etc, parte dintre aceste planuri- proiecte sunt licitate spre birouri de proiectare private;


pentru a avea un grad de obiectivitate si expertiza profesionala cat mai mare, aceste planuri-proiecte sunt supuse pe parcurs avizarilor unor institutii si organisme ale statului si implicit unor comisii de specialitate;


toate comisiile de specialitate(Comisia tehnica a Primariei, Comisia Ministerului Culturii, Comisia Ministerului Dezvoltarii/Lucarilor Publice/ , comisia de mediu) sunt comisii consultative ( consultativa legal este si consultarea populatiei), cel care semneaza avizul respectiv este arhitectul sef, ministrul culturii sau ministrul dezvoltarii, tinand cont sau nu de concluziile comisiilor;


in final un PUZ poate fi aprobat si doar politic ( in sensul strict legal) daca toate avizele sunt semnate de catre conducatorii institutiilor respective;


in alta ordine de idei, comisiile de specialitate sunt formate din multi membri, profesionisti recomandati de diferite institutii ale statului sau de catre organizatii profesionale, adesea membrii avand opinii foarte diferite dar avand probitate profesionala;


trecand prim multe comisii si avizari(foarte rar se poate intampla ca toate institutiile implicate in avizare sa fie de aceeasi culoare politica) este aproape imposibil ca un membru al unei comisii sa-si impuna doar propria opinie (profesionala, politica sau coruptibila) si implicit , in final ,
sa-l si aprobe in Consiliul respectiv;


ca atare legea locala(PUG, PUZ, PUD) aprobata ( indiferent ca ne place sau nu) reflecta societatea din care facem parte, felul in care ea este organizata si structurata( si pe undeva reflecta si mentalul colectiv);


asta nu inseamna ca trebuie sa fim indiferenti ca in fata unui fenomen implacabil si fiecare in sectorul lui( societatea civila, politicianul, profesionistul) sa se implice cum poate, cum stie, cum crede;


eu nu cred in sistem, care in fapt este terenul conflictelor de putere, sistemul incorseteaza, spala pe creier si inroleaza(dupa cum nu cred nici in anarhism si nici in activism care sunt parte din sistem) sunt constient insa ca sistemul ne guverneaza(mai mult, local sau global, social sau profesional, rau sau bun tot are derapaje), de aceea incerc sa-l asist, stand aproape si departe in acelasi timp, poate ca este putin dar in acea crapatura din sistem pe care o descopar in fiecare caz in parte incerc sa torn praf din coada cometei.

Articol Arhitectura


„BULEVARDUL” DE 40 KM ŞI ORAŞUL LINIAR


De câţiva ani buni, se circulă greu şi foarte greu pe direcţia nord-sud în zona de nord a Bucureştiului. S-au făcut pasajele auto denivelate între Otopeni şi Băneasa şi situaţia s-a remediat pe DN1, pe această porţiune. În continuare se circulă cu mare dificultate pe străzile şi bulevardele care se deschid spre Bucureşti după Aeroportul Băneasa. Puncte majore de conflict sunt în special în Piaţa Presei Libere, Piaţa Charles de Gaulle, pe relaţia în prelungirea DN1 şi la intersecţiile cu arterele perpendiculare, pe relaţia Aerogării-Aviator Șebanescu-Barbu Văcărescu.
Studii, analize şi previziuni făcute în ultimul timp (Master Plan de Circulaţie pentru Bucureşti: studiu de trafic – ing. Suciu – vezi poz. 1, 1a; studiu de trafic Metroul 2011 – vezi poz. 2, 2a; estimare AECOM Thompson-Reuters – vezi poz. 3; recensământul populaţiei 2011; cadastrul verde Bucu-reşti) conturează situaţia din teren ca fiind datorată dezvoltării urbane a unui teritoriu la nord de salba de lacuri Colentina, în axă sud-nord.
Prognozat încă din anii 1970 (vezi cursul de Structuri urbane al prof. Alexandru Sandu la UAU „Ion Mincu”), continuu de interes urban de-a lungul drumului naţional între Bucureşti şi Ploieşti – doi poli de concentrare urbană la scara na-ţională -, s-a materializat într-un „oraş liniar” pe verticală S-N, între Piaţa Unirii-Palatul Parlamentului (cel mai sudic pol bucureştean) şi kilometrul 36 pe DN1 – cel mai nordic acces în zona rezidenţială şi de agrement Snagov.
După 1990, aproape 100.000 de oameni (vezi recensământul 2011, cu diferenţele de populaţie în ultimii 20 de ani în Bucureşti şi în comunele limitrofe de la nord de Capitală) şi-au mutat domiciliul în zona de nord (Chitila, Mogoşoaia, Buftea, Corbeanca, Pipera, Tunari, Otopeni, malurile Lacului Snagov). La care se adaugă serioase concentrări de locuri de muncă şi servicii de-a lungul DN1, aeroporturile Otopeni şi Băneasa, hipermarketul Băneasa. Tot acest ansamblu de funcţiuni, interese şi dezvoltări imobiliare fac astăzi ca pe direcţia DN1-centrul Bucureştiului să circule – cu precădere dimineaţa şi seara – multe persoane între locul de muncă şi domiciliu sau pentru serviciile oferite pe acest parcurs, şi doar 20% să fie în tranzit (inclusiv noua penetrare de autostradă București-Ploiești va redistribui tot din acest flux existent). Astfel, a apărut un bulevard lung de aproape 40 de kilometri care concentrează şi va concentra în continuare trafic. Cum spuneam, acest „bulevard” are trei poli: primul, la sud – Piaţa Unirii şi, în special, Palatul Parlamentului şi ministerele (foarte multe persoane din politic şi administrativ fiind rezidente în nord – Snagov, plus relaţia cu restul ţării situată în direcţia nord, la care în curând se va adăuga şi interesul generat de Catedrala Mântuirii Neamului); altul la nord, zona Snagov, şi unul median – la mijlocul „bulevardului” – respectiv, în zona hipermarketului Băneasa.
„Bulevardul” de 40 km cu tot ceea ce am văzut că dezvoltă nu am folosit termenul de bulevard în sens peiorativ, ci tocmai pentru a sublinia sensul de concentrare de interese urbane – intră şi înţeapă liniar o structură urbană, organic dezvoltată, radial-concentrică, cu inele şi reţea de străzi gravitând în jurul centrului – Piaţa Romană-Piața Univer-sității-Piața Unirii – producând perturbări majore, în special la nivel de circulaţie.
În faţa unei astfel de provocări, enunţată şi cunoscută de ani, există, tot de ani, preocupări şi propuneri de soluţii la nivel global (PUG Bucureşti 2000, studiul JICA – cu asistență japoneză, Master Plan de circulaţie Bucureşti şi, cel mai recent, Concept Strategic Bucureşti 2035).
Rezolvarea locală şi punctuală a soluţiilor din strategii – din planuri – devine cu adevărat o provocare când trebuie să fie aplicată pe teren, în realitate. Amânarea realizării lor va adânci şi mai mult această disfuncţie a „oraşului liniar-vertical” implantat în „oraşul rotund”. Pentru un arhitect este o comandă socială.
În acest sens, reiterez ceea am mai spus întru înţelegerea contextului urban bucureştean:
  • că Bucureştiul trebuie să se dezvolte în sensul integrării valorilor patrimoniale, că modelul cultural, alături de cel naturalist sau de cel funcţionalist, trebuie continuat, perpetuat, dezvoltat; şi că, în acelaşi timp, oraşul este un organism viu, complex şi în continuă mişcare şi modificare; niciun model nu poate acoperi singur complexitatea dezvoltării, ci doar o integrare a tuturor;
  • că simţim cu toţii un mare disconfort şi o mare frustrare legate de vieţuirea în Bucureşti şi că principala disfuncţie, astăzi, este în zona circulaţiei, datorată acumulării unei mase critice de maşini (vezi, din nou, estimarea Thompson – poz. 3) suprapusă unui sistem complet nepregătit;
  • că există rezolvări, doar că aceste rezolvări sunt specifice fiecărui oraş – aşa cum în medicină tratăm bolnavi şi nu boli – şi că nu ar trebui să împrumutăm rezolvări care au dat rezultate în alte contexte şi în alte culturi urbane – sau, cel puţin, eu nu cred în directive europene ca panaceu sau în modele de succes din alte oraşe aplicate tel qu’elle Bucureştiului.
  • că există rezolvări care se fac pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung.

1. Pe tremen lung (10-20 ani): centura de autostradă care, la aproximativ 30 km de centru, va lega actualele şi viitoarele autostrăzi şi va redistribui accesul la nivel de „sferturi de oraş” (est, vest, nord, sud).
2. Pe termen mediu (4-5 ani): inelul median care va borda, de-o parte şi de alta, în zona de nord, calea ferată București-Constanța şi împreună cu centura existenta vor redistribui traficul spre zonele adiacente.
3. Pe termen scurt (1-2 ani): pasaje supraterane şi subterane care vor traversa punctele nevralgice, în special în zona pieţelor perimetrale (Piaţa Presei Libere, Piaţa Charles de Gaulle, Pasajul Pipera) şi vor fluidiza actualele staţionări poluante la intrările în giraţii semaforizate. Mai mult, aceste pieţe vor fi rezolvate la nivel de poli intermodali, facilitând transfer comod atât pentru mijloacele de transport (parcaje pentru automobile individuale şi transfer la metrou sau alte mijloace de transport în comun), cât şi pentru pietoni.
Îmi creionam o imagine plastică, în care masa de interese şi circulaţii dinspre nord către Bucureşti ar fi ca un fluviu care adună afluenţi pe tot parcursul, din ce în mai abundenţi şi care se descarcă printr-o deltă în oraş – reţeaua organică de străzi -, dar depune aluviuni şi resturi vegetale obturând intrările în deltă. Masa adunată arată ca un baraj natural de acumulare. Fără îndoială că trebuie disipată. Pe termen mediu şi lung se fac canale de deviere în amonte, pe termen scurt, în criză de timp, se practică găuri în baraj. Astăzi, din cauza acumulărilor, suntem în situaţia că, în principalele pieţe de distri-buţie – Piaţa Presei Libere, Piaţa Charles de Gaulle – ar trebui să realizăm astfel de supape de deversare (vezi poz. 4).
I. Făcând parte din sistemul de racord între oraşul liniar şi oraşul organic concentric, Piaţa Presei Libere este primul loc unde se poate realiza un nod intermodal. Este o placă turnantă care distribuie spre nord-vest pe Bdul Tipografiei, spre sud-vest pe Bdul Mărăşti -Expoziţiei şi spre sud pe Bdul Kiseleff. Funcţionează dificil, creând permanent staţionări şi, implicit, poluare. Se propune un pasaj rutier (vezi poz. 5) pe direcţia dinspre Băneasa care, sub piaţă, se ramifică și are ieşiri pe Bdul Expoziţiei şi pe Bdul Kiseleff. Tot în subteran, din pasaj, se dau accese spre parcajele subterane din faţa Casei Presei Libere, din incinta Expoziţiei, pe sub ansamblul City Gate, şi din zona capătului de linie de tramvaie. În această zonă va trece şi viitoarea linie de metrou spre aeroport. Parcajele subterane dimensionate corespunzător ar funcţiona ca zone de transfer: se parchează automobilul personal şi se ia metroul, tramvaiul sau auto-buzul. Toate aceste puncte de transfer sunt conectate printr-o reţea de pasaje pietonale supra şi subterane. Din punct de vedere al protejării copacilor şi al imaginii bulevardului, intervenţiile pentru rampele auto se fac cu păstrarea copacilor de aliniament care bordează şi fără modificarea prospectului (vezi poz. 6).
II. Piaţa Charles de Gaulle ar fi a doua placă turnantă în succesiunea de noduri intermodale care distribuie la sud de viitorul inel median. Astfel, preia dinspre nord două fluxuri majore (Bdul Prezan şi Bdul Aviatorilor, dinspre lacuri), unul dinspre sud, prin Piaţa Victoriei, şi altul dinspre est, pe Calea Dorobanţilor. Nod foarte puternic solicitat (vezi poz. 2), poate fi descongestionat printr-un pasaj rutier subteran doar pe direcţia sud-nord în lungul Bdului Aviatorilor (vezi poz. 7) , paralel cu caseta de metrou care străbate piaţa pe axa sud-nord. Staţia de metrou de sub piaţă va fi amplificată la scara unei dale pietonale majore racordată la toate accesele pietonale de jur-împrejurul pieţei şi, în plus, va fi deschisă spre Parcul Herăstrău printr-un vomitoriu-am-fiteatru. Sub dala pietonală se pot realiza două niveluri de parcaje auto care vor debloca parcările de pe străzile, supraglomerate, adiacente pieţei şi pot constitui locuri de transfer de la automobilul personal parcat în incintă la transportul în comun, ca în cazul Pieţei Presei Libere.
Intervenţiile asupra copacilor de aliniament prin realizarea rampelor din lungul Bdului Aviatorilor comportă relocarea a 18 copaci pe sens. Acceptarea compromisului poate fi în favoarea reducerii poluării prin scurtarea timpului de staţionare la semafoare, dat fiind că, din punct de vedere al spaţiului verde, suntem într-o zonă puternic plantată, iar cadastrul verde recent realizat pentru Bucureşti ne arată că avem o bună acoperire. Din punct de vedere al imaginii bu-levardului, dintre cele cinci variante de poziţionare a rampelor (din aleile colaterale; pe mijlocul bulevardului – rampe paralele; pe mijlocul bulevardului – rampe axiale decalate; din mijlocul spaţiului verde colateral) s-a ales varianta de acces lateral, din imediata vecinătate a carosabilului existent, dată fiind existența a patru rânduri de copaci de aliniament care se suprapun vederii când se străbate bulevardul (vezi poz. 8). Gestionarea devenirilor unui oraş este un proces de permanentă negociere între practic şi frumos, între nevoi şi dorinţe, între patrimoniu şi intervenţie, de compromisuri între funcţiune şi plăcere, între interes public şi interes privat, între frustrări şi realizări.